FYTOS

Ing. Pavel VoráčekSlovanská 138326 00 Plzeň

FYTOS

Ing. Pavel Voráček
Slovanská 138
326 00 Plzeň

Telefon:
Web:

Zahradnictví FYTOS, Ing. Voráček bylo založeno v roce 1991 "na zelené louce" nedaleko centra Plzně. Produkci „ovoce nejvyšší kvality“ zajišťujeme v intenzivních sadech ve Vlkově v podmínkách Integrované ochrany (certifikace SISPO). V současné době máme vysazeny, jabloně, třešně a slivoně, včetně pokusné plochy hrušní a meruněk. Cílem je zajištění produkce kvalitního ovoce s garancí původu a bezpečností produkce. Certifikací GLOBALGAP pro produkci ovoce zajišťujeme soustavnou kontrolu kritických bodů výroby. Produkce ovoce, skladování, třídění a balení je dle potřeb trhu – zákazníka. Pro uspokojení koncových spotřebitelů po chutném ovoci přímo od producenta provozujeme farmářský prodej „ze dvora“ konečným spotřebitelům (Sady ve Vlkově nad Lesy a Zahradním centru FYTOS v Plzni.

HOSPODÁŘSTVÍ HORNÍ…

Horní Kamenice 18345 62 Holýšov

HOSPODÁŘSTVÍ HORNÍ KAMENICE

Horní Kamenice 18
345 62 Holýšov

Telefon:
Web: www.zelenina-horni-kamenice.cz

Rodinné hospodářství se nachází v obci Horní Kamenici vzdálené cca 4 km od Holýšova okres Domažlice. Na vlastních polích pěstují brambory, česnek, zelí, cibuli, obilí, červenou řepu, mrkev, gigant, kmín a mák. Produkty prodávají přímo ze dvora nebo na různých prodejních akcích.

MLÝN PODHORA -…

Domažličky 12 339 01  Klatovy

MLÝN PODHORA - Josef Krůs

Domažličky 12 
339 01  Klatovy

Telefon: +420 602 408 467
Web: www.mlynpodhora.cz

MLÝN PODHORA se dvěma rybníky je postaven o samotě v údolí, sevřeném poli a jehličnatými lesy, 7km východně od Klatov.

Byl založen již v 17. století, v 18. století se připomíná jako mlýn o jednom vodním kole na nestálé vodě. V roce 1922 byl zakoupen rodem Krůsů a v jejich péči zůstává dodnes. Mlýn byl funkční až do roku 1961. Během své existence byl mlýn opakovaně přestavován a upravován. Poslední rekonstrukcí prošel v roce 2007, kdy zde bylo vybudováno malé rekreační zařízení.

V současnosti se na okolních polích pěstuje zelenina, část prostoru mlýna je využívána pro rekreaci včetně ubytování, ve strojovně vodní elektrárny je zřízeno malé muzeum.

ZDENĚK HRDLIČKA -…

Dolánky nad Ohří 152, 413 01

ZDENĚK HRDLIČKA - zeleninová farma

Dolánky nad Ohří 152, 413 01

Telefon: 724 328 514
Web: www.farmahrdlicka.cz

Farma Zdeněk Hrdlička zaujímá významné místo mezi zemědělskými výrobci na Litoměřicku. Počátek firmy se datuje rokem 1992 a navazuje na dlouholetou rodinnou tradici. V současné době se na chodu farmy podílí již čtvrtá generace. V současnosti obhospodařujeme 65 ha půdy.
Zemědělská výroba je zaměřená na pěstování různých druhů zeleniny a ovoce. Naše farma je speciálně zaměřena na pěstování brambor, cibule, okurek, rajčat, paprik, kapusty, květáku, kedluben, brokolice i jiných druhů zeleniny a ovoce.'.chr(10).chr(13).'Dodáváme zeleninu na farmářské trhy, prodáváme stánkařům a také nabízíme prodej zeleniny ze dvora, kde máme otevřeno denně.

ZELÁRNA LOBKOWICZ

Plzeňská 61/3 322 00 Plzeň – Křimice

ZELÁRNA LOBKOWICZ

Plzeňská 61/3 
322 00 Plzeň – Křimice

Telefon: +420 377 822 669
Web: www.pravekrimickezeli.cz

Kolem roku 1920 vystavěla rodina Lobkowiczů mezi Křimickým zámkem a protékající řekou Mží malou zelárnu. Vedení ZPČ lihováren a konzerváren na začátku 50. let přeneslo zelárnu z podzámčí do rozlehlejší budovy bývalého pivovaru. Křimická zelárna na tomto místě sídlí do dnes. Tehdy byly uvedeny do provozu nové kádě z modřínového dřeva a na 1. patře zařízena velká zpracovna.
Vroce 1994 byla v restituci vrácena zpět zelárna i se zbytkem nemovitého majetku v Křimicích rodině Lobkowizců. Od té doby v zelárně zaměstnáváme během sezony až 40 lidí.
Už zhruba před sto lety zrálo zelí v modřínových kádích. Dnešní výroba se od té tehdejší téměř vůbec neliší. Jedinou práci, kterou za lidi vykonávají stroje, je krouhání hlávek. Do nakrouhaných hlávek se přidává jen sůl a kmín, což dává charakteristickou chuť pravému křimickému zelí.
Pak už je na řadě šlapání zelí. Do kádí vstoupí zaměstnanci v holínkách, aby bylo zelí řádně upěchované. Je důležité zbavit se vzduchu. Dle odrůdy se zelí nechá zrát v kádích. Jedná-li se o rané odrůdy zelí, je potřebné je v kádích nechat zrát tři až čtyři týdny, ostatní druhy šest až osm týdnů. Křimické zelí vzniká na základě mléčně kvasného procesu bez použití urychlovačů. Za jedinou sezonu, která většinou trvá od září do prosince, se zde zpracuje kolem 200 tun hlávek.

Koupit je u nás možné jak již hotové kysané zelí, tak i krouhané hlávky, jež si lidé mohou doma sami naložit. Samozřejmě máme v nabídce také hotové saláty z kysaného zelí se spoustou příchutí. Naší specialitou je i šťáva ze zelí, která zde říkáme křimický burčák.